Nejhlavnější na všech cukrárnách a zmrzlinárnách je jejich výbava. Pokud se podíváme hlavně do zmrzlinárny, najdeme tam jistě výrobníky zmrzliny. Všechny zmrzliny je nutné někde vyrobit. Zmrzlinárny a cukrárny musí opravdu vyprodukovat obrovské množství zmrzliny. Jedná se v letních dnech o jejich nejhlavnější produkt. Dokonce se najde i několik lidí, kteří si rádi dají zmrzlinu i v zimě. Díky tomu, mají zmrzlinárny a cukrárny zajištěn stálý přísun zákazníků. Pokud se tedy podíváme na jejich hlavní a nejvýdělečnější produkt, zjistíme že je dvojího typu. Jedná se o kopečkovou a točenou.
Kopečková zmrzlina.
Kopečková zmrzlina je výborný nápad, který se hodně ujal. Jedná se totiž o dokonalý, a hlavně multifunkční produkt. Kopečková zmrzlina se dá dát do pohárů anebo do kornoutků nejrůznějších tvarů a velikostí. Díky její multifunkčnosti z ní následně jde vytvářet další možné produkty. Je většinou smetanová anebo ve formě tzv. sorbetu (Dá se říct, že je to hustá ledová tříšť spojená tak aby se z ní dal udělat kopeček. Je to tedy vodový typ zmrzliny.). Na výrobu sorbetu je možné použít i výrobníky ledu. Smetanová zmrzlina se vyrábí smícháním smetany a dalších ingrediencí, dle tradičního a v mnoha případech tajného receptu a také podle dané příchutě. My vidíme už jenom výsledný produkt. A je neskutečně dobrý.
Točená zmrzlina.
Na tuto zmrzlinu se zase výrobníky ledu moc nepoužívají (Sorbety se sice dělají i pro točenou zmrzlinu ale vyrábí se trochu odlišně přímo ve stroji na výrobu točené zmrzliny). Na její výrobu se používají hlavně výrobníky točené zmrzliny. Do nich se nalejí ingredience dle receptu a po několika minutách je možné zmrzlinu připravenými tryskami točit do kornoutků. Tento typ zmrzliny se dává pouze do kornoutků. Může být také smetanová anebo ve formě sorbetu. Ve formě sorbetu se ale tato zmrzlina moc nevyskytuje, protože jsou na ní potřeba speciálně upravené výrobníky točené zmrzliny. Proto se omezuje spíše na smetanovou. Další zajímavostí je, že točená zmrzlina sice má rozmanitost příchutí stejně jako kopečková, ale zároveň v jednom zařízení lze točit pouze dva druhy najednou anebo samostatně. Díky tomu máme variace. Buď si dáme jednu příchuť, druhou příchuť anebo míchanou (tedy obě příchutě najednou).